Άγιος Δημήτριος ο Λουμπαδιάρης

Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαδιάρη. Είναι θολωτή μονόκλιτη βασιλική.
Δεν είμαστε σίγουροι για το πότε ακριβώς χτίστηκε. Άλλοι λένε τον 9ο αιώνα και άλλοι τον 16ο αιώνα. Η παράδοση αναφέρει ότι σε αυτήν εφημέριος χρημάτισε ο νεομάρτυρας Ραφαήλ ο οποίος πέθανε το 1463. Συνεπώς η εκκλησία δεν μπορεί να χτίστηκε τον 16ο αιώνα (1500-1600) αλλά νωρίτερα. 
Βρίσκεται  σε μια πανέμορφη τοποθεσία επί των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Αποστόλου Παύλου σε μια κατάφυτη περιοχή.

Στην ιστοσελίδα της εκκλησίας βρήκαμε την ιστορία του ονόματος της.

Σύμφωνα με την παράδοση το όνομα Λουμπαδιάρης προέρχεται από ένα περιστατικό του 17ου αιώνα. Κατά τους χρόνους της τουρκοκρατίας ο 'Αγιος Δημήτριος εορταζόταν με πολύ ευλάβεια από τους Χριστιανούς κατά την ημέρα της μνήμης του. Τον 17ο αιώνα και συγκεκριμένα την 26η Οκτωβρίου 1656 συγκεντρώθηκαν οι Χριστιανοί της περιοχής για τον εορτασμό του 'Αγίου. 'Αντικρίζοντας ο φρούραρχος της 'Ακρόπολης Γιουσούφ Πασάς την σύναξη των Έλλήνων για την πανήγυρη, συνέλαβε την φρικτή ιδέα να τους εξοντώσει ομαδικά.
Ετοίμασε κρυφά όλα τα κανόνια της Ακρόπολης καθώς και το μεγάλο κανόνι, την Λουμπάρδα και περίμενε την στιγμή της δοξολογίας για να διατάξει πυρ. Ο Θεός όμως δια της μεσιτείας του Άγίου, την ώρα ακριβώς της πυροδότησης έριξε κεραυνό και κατέστρεψε την Λουμπάρδα, τα κανόνια και τη μπαρουταποθήκη σκοτώνοντας πολλούς από τους τούρκους και έσωσε κατά αυτό τον τρόπο τους υπόδουλους Ρωμιούς που θαρρετά τιμούσαν τον Αγιο Δημήτριο.
Από τότε και μέχρι σήμερα, ο 'Αγιος Δημήτριος ο Μυροβλήτης ονομάζεται και Λουμπαρδιάρης για να υπενθυμίζει, σε όσους τον επικαλούνται, την καταστροφή της Λουμπάρδας και τη θαυματουργική σωτηρία των Χριστιανών.


        πηγές:
        Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών